„Странната география на шкембе чорбата“ – вече на аудиокнига и в електронен формат
март 31, 2023
„По/стъпките на шкембе чорбата“ – представяне на два романа от Иван Стоилов в Димитровград
ноември 12, 2023

 

„По/стъпките му“ е третият роман на Иван Стоилов, базиран на действителни и не дотам действителни събития. В едно напълно възможно близко бъдеще политическата коалиция, наречена „България на три морета“, която е на власт, отново връща казармата и мобилизира всички висшисти, ненавършили 40 години. Главните герои са десет такива „наборника“ – адвокат, данъчен инспектор, художник, патоанатом, съдия, университетски преподавател, одитор, бивш депутат и двама обикновени далавераджии. Заедно с двама офицери и едно шиле на име Живко те участват в ежегодния пешеходен поход „По стъпките на Ботевата чета“. През седемте дни от Козлудуйския бряг до Околчица всеки от военната група преживява своя личен сблъсък с реалността, житейската равносметка, мрачните си страхове и натрупаните предразсъдъци. За това спомагат достъпа до алкохол и самият Христо Ботев, който се явява в сънищата им. Резултатът е една абсурдна история с много хумор, философски разсъждения, исторически равносметки и, разбира се, неочакван край. Какво е искал да каже авторът? Може би, че по-важно от това сляпо да следваме чужди стъпки е да внимаваме за собствените си постъпки.

Романът може да бъде закупен от книжарниците „Сиела“, както и онлайн от интернет страницата на издателство „Потайниче“, Ozone.bg и Store.bg.

От 03.04.2024 г. романът е наличен и като аудиокнига в Storytel на адрес: https://www.storytel.com/bg/books/%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D1%83-2970407, прочетена отново от актьора Христо Чешмеджиев.

За написването на романа авторът получава финансова подкрепа от Министерство на културата след проведен конкурс за подпомагане на творци в сферата на литературата по написване на ръкопис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *